Новини

Конкурси за средношколци обявява РБ „Захарий Княжески“

Скъпи ученици,

Целта на проекта „Предпочитам да обичам“ е да противопостави на езика на омразата говоренето с думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети. Провокативната идея на фондация „Еуфония“, продължена от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора се изправя срещу феномена хейтърство. Сайтът „Предпочитам да обичам“ предлага един неупотребяван ресурс в борбата с речта на омразата – думите за любовта.

За втори път в гр. Стара Загора от „месеца на четенето“ до „месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“ посетителите на сайта могат да се включат в два конкурса:

1. Конкурс за най-добро послание за любовта

Сайтът „Предпочитам да обичам” съдържа любовна поезия на повече от 100 български и световни автори. Почетете си красиви думи за любовта и напишете своето послание, като се позовавате на избрани цитати.

1) Защо любовта винаги е съзидателна и според поетите да обичаш е по-хубаво, отколкото да мразиш?
2) Защо от любовта понякога боли, но тя прави човек по-пълноценен?
3) Защо е по-добре да обичаш, отколкото да те обичат?

Обем на посланието: до 1500 знака с интервалите. Изпратете посланието на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 10 май 2022 г. Изпратените след тази дата предложения няма да участват в класирането.

 

2. Куиз-конкурс

За участие в куиза трябва да се регистрирате, като попълните указаната форма на сайта. Куизът включва кратки въпроси за литературата и живота на творците. Пет въпроса всеки вторник и четвъртък от 1 април до 5 май 2022 г. на сайта www.daobicham.libsz.org. Конкурсът ще бъде активен до 10 май 2022 г.

Награди ще получат постигналите най-добри резултати в двата конкурса поотделно и най-висок резултат общо от двата конкурса.

Конкурсите през 2022 г. са насочени само към ученици от старозагорски училища, на възраст между 14 и 19 години. Затова само те ще участват в крайното класиране.

За контакт:
Иванка Христова, тел.: 0894 357633, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Search