За проекта

Любовта може да променя света

Целта на проекта „Предпочитам да обичам“ е да противопостави на езика на омразата говоренето с думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети. Провокативната идея на фондация „Еуфония“, продължена от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора се изправя срещу феномена хейтърство. „Предпочитам да обичам“ предлага един неупотребяван ресурс в борбата с речта на омразата – думите за любовта.

Говоренето с омраза през последните години е като епидемия от вербална агресия. Просто свикваме, примиряваме се и това е много тревожно:

"Млатенето и мразенето у нас станаха стандарт. Между млатенето с думи и онова с юмруци има една ръка разстояние, но все е млатене.“ 
Георги Господинов

Езикът на омразата не е български патент. Има ясно трансгранично и транснационално измерение. Езикът е силно оръжие, но думите за обич са още по-силно оръжие. С тях можем да се подкрепяме и защитаваме да се обединим срещу речта на мразенето и нетолерантността. Омразата не бива да получава убежище в нито едно кътче на планетата, в нито едно кътче на човешката душа. Старателно трябва да „чистим“ лошите думи от помислите, от написаното, от социалните мрежи и интернет.

couple-significant-other.jpg

Интернет и социални мрежи са пряко свързани с ежедневието на младите хора. Дигиталният свят е подходящото пространство за среща с думите за обичта. В интерактивния сайт www.daobicham.com ви очаква голям виртуален „магазин“ с красиви и образцови стихове и текстове за обичта от световната и българска литература. Всеки посетител ще има опция да избира, размества, комбинира и пресътворява свое лично послание на любовта.

Сайтът www.daobicham.com ще предлага всяка седмица допълнителна игра: киуз с 5 въпроса, за които участниците ще получават допълнителни бонус-точки. В крайното класиране ще участват млади старозагорци между 14 и 19 години, a за най-сполучливите предложения е отреден примамлив награден фонд.

С думите за обич, вместо омраза можем да започнем да променяме света. Любовта може да променя света. Трябва само да го поискаме и убедено да се стремим към това. Ако се отнасяме с любов и доверие един към друг, много скоро може да се окаже, че хейтърът е неразпознаваем в общественото пространство. Не защото е скрит и анонимен, а защото е изчезващ вид.

Search